MEDIYOGA och GRAVIDYOGA

MediYoga är en medicinsk och terapeutisk form av yoga som innehåller andnings- och kroppsövningar samt vila och meditation. MediYoga Bas passar alla. Du utövar yogan utifrån dina egna förutsättningar och övningarna kan även utföras stol. MediYoga är allmänt stärkande och balanserande. Du blir rörligare i kroppen och lugnare i sinnet. MediYoga har effekt på bl.a. Stress, oro, rygg- och hjärtproblem. MediYoga har vetenskaplig förankring. 

MediYoga Flow är ett pass för ditt inre energiflöde och ditt inre lugn. Vi gör rörelser för alla energihjul (chakra). Passet är precis som baspasset uppbyggt med långa djupa andetag, rörelser, vila och meditation, men alla övningar är inte anpassat för stol. I så fall väljer du MediYoga Bas istället.

Kurs
Vi ses i en liten grupp vid 6 tillfällen. Vi går igenom 2-3 olika baspass i lugn och ro. Varje pass är på 75 min. Du får med dig papper med övningarna så du har möjlighet att öva även hemma. 

Om MediYoga
MediYoga är utvecklat ur den klassiska kundaliniyogan som hjälper kroppen att använda sina egna självläkande system. MediYoga hjälper kroppen att få igång det parasympatiska systemet i kroppen, vårt lugn och ro system.

Att göra yoga påverkar kroppen och dess inre organ på många olika sätt. Som exempel bidrar yoga till flexibilitet, uthållighet, påverkar matsmältningen, hormonbalansen, stärker nervsystemet, balanserar vänster och höger hjärnhalva och förbättrar sömnen.
MediYoga erbjuds idag på mer än 200 sjukhus och vårdcentraler i Sverige inom flertalet olika kategorier som t.ex. stress/utmattning, psykiatri, cancervård, äldrevård, hjärta/kärl och i den palliativa vården m.fl.

Som exempel så erbjuder Danderyds Sjukhus MediYoga som reguljär rehabilitering till sina hjärtpatienter.
Just nu medvekar MediYogainstitutet i två stora yogastudier. Förmaksflimmer på Danderyds Sjukhus och hjärtsvikt på Karolinsk Institutet.
Ett annat exempel från en studie på vårdcentral är att MediYoga har visat sig reducera nivåerna på stress och oro bland patienter med stressrelaterade symptom.

Är du fullt frisk kan MediYoga hjälpa dig till en större medvetenhet, stabilitet, lugn och harmoni.

Meditation
Meditation är en del av MediYogan. När du börjar meditera kan du märka hur tankarna och sinnet drar iväg med dig. Du kan uppleva att du är okoncentrerad och det är en helt normal reaktion. Meditation bidrar till att kroppens negativa reaktioner på stress minskar, muskelspänningar sjunker, ger dig ett inre lugn m.m. Det finns ett flertal olika former av meditation inom MediYoga. Kirtan kriya är en av dem.

Kirtan kriya är en väl utforskad meditation och en av de mest kraftfulla som används i MediYoga. Man har i olika forskningsstudier sett hur den påverkar hjärnan, bl.a. hippocampus genom att reducera depression och förbättra kognitiva funktioner såsom minne och inlärningsförmågor. Dessutom visar den att meditationen har en s.k. anti aging effekt på våra celler då den visat sig förlänga/stärka telomerer.
Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn som forskar på telomererna i ändarna på DNA-spiralen i våra cellkärnor (vilka påverkar cellens livslängd) har i sin forskning bl.a. upptäckt att Kirtan kriya påverkar tillväxten av skyddsenzymet telomeras.

För dig som vill veta mer om MediYoga www.mediyoga.se
Artikel där Göran Boll (grundare) berättar om MediYoga
http//www.doktorn.com/artikel/medicinsk-yoga-allt-vanligare

GRAVIDYOGA - MEDIYOGA FÖR GRAVIDA

Gravidyogan kan du träna från vecka 12 ända fram till förlossningen.

Inga förkunskaper krävs. Övningarna anpassas utifrån din förmåga.

Yogan hjälper dig att finna ett inre lugn och tidigt få kontakt med det växande barnet inom dig. Gravidyoga ökar ditt välmående under graviditeten. De flesta upplever att ledvärk och ryggvärk lindras och att du sover bättre på natten.

Yogan jobbar både fysiskt, emotionellt och själsligt. Övningarna gör den fysiska kroppen smidig, stark och avslappnad. Närvaron ökar, eventuell rädsla minskar och en känsla av lugn sprider sig. Det medför att tilliten ökar till den egna förmågan att klara av förlossningen.

Yogan innehåller:
- Medveten närvaro
- Träning på att fokusera inåt
- Mjuka och effektiva yogarörelser
- Uthållighetsträning
- Bäckenbottenträning
- Djupavslappning
- Meditation