MEDIYOGA 

MediYoga är en medicinsk och terapeutisk form av yoga som innehåller andnings- och kroppsövningar samt vila och meditation. MediYoga Bas passar alla. Du utövar yogan utifrån dina egna förutsättningar och övningarna kan även utföras stol. MediYoga är allmänt stärkande och balanserande. Du blir rörligare i kroppen och lugnare i sinnet. MediYoga har effekt på bl.a. Stress, oro, rygg- och hjärtproblem. MediYoga har vetenskaplig förankring. 

Kurs
Vi ses i en liten grupp vid 6 tillfällen. Vi går igenom 2-3 olika baspass i lugn och ro. Varje pass är på 75 min. Du får med dig papper med övningarna så du har möjlighet att öva även hemma. 

Om MediYoga
MediYoga är utvecklat ur den klassiska kundaliniyogan som hjälper kroppen att använda sina egna självläkande system. MediYoga hjälper kroppen att få igång det parasympatiska systemet i kroppen, vårt lugn och ro system.

Att göra yoga påverkar kroppen och dess inre organ på många olika sätt. Som exempel bidrar yoga till flexibilitet, uthållighet, påverkar matsmältningen, hormonbalansen, stärker nervsystemet, balanserar vänster och höger hjärnhalva och förbättrar sömnen.
MediYoga erbjuds idag på mer än 200 sjukhus och vårdcentraler i Sverige inom flertalet olika kategorier som t.ex. stress/utmattning, psykiatri, cancervård, äldrevård, hjärta/kärl och i den palliativa vården m.fl.

Som exempel så erbjuder Danderyds Sjukhus MediYoga som reguljär rehabilitering till sina hjärtpatienter.
Just nu medvekar MediYogainstitutet i två stora yogastudier. Förmaksflimmer på Danderyds Sjukhus och hjärtsvikt på Karolinsk Institutet.
Ett annat exempel från en studie på vårdcentral är att MediYoga har visat sig reducera nivåerna på stress och oro bland patienter med stressrelaterade symptom.

Är du fullt frisk kan MediYoga hjälpa dig till en större medvetenhet, stabilitet, lugn och harmoni.

Meditation
Meditation är en del av MediYogan. När du börjar meditera kan du märka hur tankarna och sinnet drar iväg med dig. Du kan uppleva att du är okoncentrerad och det är en helt normal reaktion. Meditation bidrar till att kroppens negativa reaktioner på stress minskar, muskelspänningar sjunker, ger dig ett inre lugn m.m. Det finns ett flertal olika former av meditation inom MediYoga. Kirtan kriya är en av dem.

Kirtan kriya är en väl utforskad meditation och en av de mest kraftfulla som används i MediYoga. Man har i olika forskningsstudier sett hur den påverkar hjärnan, bl.a. hippocampus genom att reducera depression och förbättra kognitiva funktioner såsom minne och inlärningsförmågor. Dessutom visar den att meditationen har en s.k. anti aging effekt på våra celler då den visat sig förlänga/stärka telomerer.
Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn som forskar på telomererna i ändarna på DNA-spiralen i våra cellkärnor (vilka påverkar cellens livslängd) har i sin forskning bl.a. upptäckt att Kirtan kriya påverkar tillväxten av skyddsenzymet telomeras.

För dig som vill veta mer om MediYoga www.mediyoga.se
Artikel där Göran Boll (grundare) berättar om MediYoga
http//www.doktorn.com/artikel/medicinsk-yoga-allt-vanligare

LYMFYOGA

Lymfyoga är ett lugnt yogapass. Passet innehåller långa djupa andetag, egenvårdsmassage för lymfsystemet, yogaövningar, vila och meditation. Lymfyoga liknar MediYoga men det är extra fokus på rörelse vid dina leder där du har extra mycket lymfnoder. Vi börjar också med själva egenvårdsmassagen för att få igång lymfflödet lite extra.
Du behöver ingen förkunskap och du gör övningarna utifrån din egen förmåga.

   

 Yoga med ljudbad

Passet fokuserar på Gong och kristallskålarnas vibrationer. Vibrationer som kan hjälpa till att släppa på spänningar och blockeringar såväl fysiskt, emotionellt som mentalt. Vi börjar med långa djupa andetag för att komma ner i varv, följt av några enkla yogarörelser. Därefter ligger du ner och tar emot gongens och kristallskålarnas vibrationer. Varje skål representerar ett chakra (energihjul) och jag spelar på vart och ett av dem (chakrabalansering). Vi avslutar med en meditation.